Αγορά και ανακύκλωση καταλυτών

Ζήτησε ΑΜΕΣΑ ΔΩΡΕΑΝ προσφορά για τον προς ανακύκλωση καταλύτη του οχήματός σου.

Εσείς απλά μας δηλώνεται τα στοιχεία σας και ένας εκπρόσωπός μας θα σας καλέσει σύντομα για να σας δώσει τιμή!

Μάθε ΤΩΡΑ πόσα χρήματα μπορείς να κερδίσεις πουλώντας τον ή τους καταλύτες σου

Τι είναι ο καταλύτης και τι κάνει στο αυτοκίνητο

Ο καταλύτης διευκολύνει την ένωση του οξυγόνου με τα προϊόντα της ατελούς καύσης που γίνεται στο θάλαμο καύσης της μηχανής του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο επιταχύνει μία χημική αντίδραση κατά την οποία επικίνδυνα καυσαέρια που εμπέμπονται από τον κινητήρα, μετατρέπονται σε λιγότερο επικίνδυνα. Έχει διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από ένα σιλανσιέ εξάτμισης, τοποθετείται στο σύστημα εξαγωγής των καυσαερίων (εξάτμιση) και αφαιρεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό τις βλαβερές για τον άνθρωπο ουσίες που υπάρχουν στα καυσαέρια του αυτοκινήτου. Μέσα στον καταλύτη υπάρχει ένα πορώδες κεραμικό υλικό με πολύ μεγάλη επιφάνεια από την οποία περνάνε τα καυσαέρια και ενώνονται με το οξυγόνο. Με άλλα λόγια οξειδώνονται ή αν θέλετε «καίγονται». Κάποια οχήματα έχουν 2 η 4 καταλύτες, ανάλογα τον κυβισμό, τον τύπο της μηχανής και άλλους διαφόρους παράγοντες.

Τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργεί ο καταλύτης;

Αυτοκίνητο, χωρίς η με χαλασμένο καταλύτη προκαλεί απελευθέρωση βλαβερών (καρκινογόνων) αέριων στην ατμόσφαιρα και στην καμπίνα του οχήματος.

Πως ξέρω αν χρειάζεται αλλαγή ο καταλύτης του αυτοκινήτου μου;

Συνήθως οι κατασκευαστές προτείνουν την αντικατάστασή του, για τυχόν ξαφνικές βλάβες, κάθε 100.000 χλμ περίπου. Όμως αυτό δεν το τηρούν όλοι.
Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι ο καταλύτης θέλει αλλαγή, είναι:

  1. Το αυτοκίνητο σε προειδοποιεί. Μετά τον καταλύτη υπάρχει ένας αισθητήρας (λ) ο όποιος λειτουργεί σαν διαγνωστικό. Όταν λοιπόν εντοπίσει βλάβη στον καταλύτη ανάβει στο καντράν ένα κίτρινο λαμπάκι, το check engine.
  2.  Όταν το κεραμικό υλικό, στον καταλύτη έχει σπάσει, από οποιαδήποτε αιτία, τότε ακούγεται ένας χαρακτηριστικός θόρυβος που σίγουρα θα σας αναγκάσει να πάτε σε ειδικό συνεργείο.
  3.  Όταν ο οδηγός πατάει το γκάζι και το αυτοκίνητο δεν αποκρίνεται, μία αιτία είναι ότι ίσως να έχει βουλώσει ο καταλύτης και να έχουμε επιστροφή καυσαερίων με αποτέλεσμα την κακή απόδοση αλλά και αύξηση της κατανάλωσης.

Τι προκαλεί συνήθως την καταστροφή του καταλύτη;

Η μεγαλύτερη αίτια είναι η υπερθέρμανση του καταλύτη. Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε απώλεια ρεύματος (βλάβη στον πολλαπλασιαστή, στα μπουζί, στα μπουζοκαλώδια), πλούσιο η φτωχό μείγμα καύσιμου.

Ο καταλύτης, χρησιμοποιημένος ή μη είναι επικίνδυνος για την υγεία;

Δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία. Ο καταλύτης δεν είναι φίλτρο ώστε να κατακρατεί βλαβερές ουσίες. Απλά μετατρέπει την σύνθεσή των καυσαερίων από βλαβερά σε μη βλαβερά, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους (90%). Οι καταλύτες αποτελούνται από ρόδιο (όχι ράδιο), παλλάδιο και πλατίνα. Πρόκειται λοιπόν για ευγενή και ακριβά μέταλλα που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κοσμημάτων, στην ιατρική, στην φαρμακοβιομηχανία ,στην ηλεκτρονική και σε πολλές ακόμη εφαρμογές.

Τι γίνονται οι χρησιμοποιημένοι καταλύτες μετά την αλλαγή τους;

Οι κατεστραμμένοι καταλύτες στέλνονται για ανακύκλωση σε μεγάλες υψικαμίνους ώστε ποσότητα των ευγενών μετάλλων να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή καινούριων καταλυτών.

Η εταιρεία μας, «Ανακύκλωσε το», αγοράζει απενεργοποιημένους (παλιούς) καταλύτες με σκοπό την ανακύκλωσή τους.

Scroll to Top